07 mei
LAGE RENTE VOOR IEDEREEN

NIET VERHUIZEN, MAAR WEL EEN LAGERE RENTE; WIJ LEGGEN HET UIT

Mensen die net een huis hebben gekocht zijn laaiend enthousiast over de lage rente. Fijn voor ze, horen we je denken. Jij hebt je huis een aantal jaar geleden, in die dure periode, gekocht. Niet alleen het huis, maar ook de bijbehorende rente, was in verhouding tot nu skyhigh. Er is nieuws. Goed nieuws. Ook jij kan je maandlasten aanzienlijk verlagen. We geven je graag een aantal tips hoe je dit kunt doen.

 

HYPOTHEEK OVERSLUITEN
Wanneer je bestaande woning nog voldoet aan al je wensen en eisen, is het oversluiten van je hypotheek de beste keuze. Oversluiten is niets anders dan een nieuwe hypotheek afsluiten, waarmee je de oude hypotheek kunt betalen. Met alle voordelen van dien. Bij het afsluiten van een nieuwe hypotheek heb je de mogelijkheid om bepaalde keuzes te maken.

 

NIEUW, AFLOSVORM OF RENTEVAST

Het is bijvoorbeeld mogelijk om je hypotheek elders af te sluiten. In de afgelopen jaren zijn er heel veel nieuwe hypotheekaanbieders bijgekomen, met aantrekkelijke voorwaarden. Ook is het mogelijk om een andere aflosvorm te kiezen. Had je bijvoorbeeld eerst aflossingsvrij met een hoge rente? Dan loont het de moeite om met deze lage rente te kijken of aflossen niet veel interessanter is.

Tenslotte kan bij het oversluiten van de hypotheek ook de rentevast periode worden aangepast. Een korte periode gaat gepaard met een lagere rente. En aangezien je toch al een tijd in je bestaande huis woont, kan het zomaar gebeuren dat je binnen nu en tien jaar wilt verhuizen. Genoeg keuze dus!

 

AANPASSING HYPOTHEEK

Tevreden over je huidige hypotheekverstrekker, maar wel graag lagere maandlasten? Daar hebben we uiteraard ook een oplossing voor. Met een interne omzetting is het mogelijk om afspraken die gelden voor je huidige hypotheek te wijzigen.

 

AFLOSSEN & MIDDELEN

Een voorbeeld hiervan is het wijzigen van de aflosvorm. In het verleden werden veel aflossingsvrije hypotheken afgesloten. Dat klinkt natuurlijk heel mooi, maar er komt een moment dat er betaald moet worden. Nu je de mogelijkheid hebt om de hypotheek te wijzigen naar een lagere rente, en daardoor lagere maandlasten krijgt, is het mogelijk om af te gaan lossen.

Een ander alternatief om een besparing te realiseren is rentemiddeling. Bij rentemiddeling vraag je de bank om je huidige hypotheekrente te middelen met het huidige tarief in de markt. Hierbij is het niet mogelijk om de hypotheek te wijzigen en ook is het voordeel minder groot. 

 

RISICO-OPSLAG

We schreven al eerder een artikel over risico-opslag. Dit is van toepassing wanneer de woningwaarde hoger is dan de hypotheek die is afgesloten. Dit kan komen, doordat de huizenprijzen zijn gestegen. Je kan het echter ook zelf realiseren, door meer af te lossen. Bij de meeste hypotheekaanbieders mag je tot een bepaald percentage boetevrij aflossen. Het voordeel dat je hiermee hebt is dat je minder risico vormt voor de hypotheekaanbieder en zij op hun beurt die rente kunnen verlagen of zelfs laten vervallen. Scheelt weer in de maandlasten.

 

Wil je weten welke vorm voor jou interessant is of laten doorrekenen wat er mogelijk is? Neem dan vooral contact met ons op.

Sibren Ekelmans

Sibren Ekelmans is sinds 2005 werkzaam in de financiële dienstverlening. Hij begeleidt het merendeel van zijn klanten met totaaladvies. Of het nog gaat om hypotheken, verzekeringen, pensioen, overlijden, echtscheiding of ontslag. Hij is u graag van dienst.

Dit artikel interessant?

NEEM CONTACT OP OF VRAAG KOSTELOOS EEN OFFERTE AAN!