Liever een lage hypotheekrente?
U heeft een aantal jaren geleden uw hypotheek voor 10, 20 of misschien wel 30 jaar afgesloten. Inmiddels zijn de actuele rentes zó aantrekkelijk, dat u wellicht met een ontevreden gevoel rondloopt. Als u het opnieuw zou kunnen doen, zou u immers geld overhouden. Er is goed nieuws: dit kan alsnog! In dit artikel leest u hoe dit gaat.
U heeft 3 opties.
1 Rentemiddeling
2 Uw huidige rentecontract openbreken bij uw huidige bank
3 Uw hypotheek oversluiten naar een andere partij
Rentemiddeling, wat is dat?
Rentemiddeling is niets anders dan een methode om de rente gedurende uw looptijd te verlagen. Uw huidige rentetarief wordt gemiddeld met de actuele hypotheekrente van uw geldverstrekker. De nieuwe rente is altijd lager dan uw huidige rente, maar hoger dan de actuele rente. Er wordt tenslotte een gemiddelde genomen. Uw hypotheek hierdoor blijft ongewijzigd, maar uw maandelijkse lasten kunnen aantrekkelijker worden.
Of het voor u ook gunstig is om rentemiddeling toe te laten passen hangt af van een aantal zaken. Bijvoorbeeld de hypotheekvorm, maar ook de toekomstplannen. Daarnaast betaal je net als bij oversluiten of het openbreken van je rentecontract een boete. Deze betaal je bij rentemiddeling niet ineens, maar het wordt verwerkt in je rente.
Hypotheek oversluiten of het rentecontract openbreken
Niet elke bank biedt rentemiddeling aan. Is dit het geval of mocht rentemiddeling voor u niet rendabel zijn dan zijn er andere mogelijkheden. U kunt dan uw hypotheek oversluiten naar een andere bank of bij uw huidige bank het rentecontract open laten breken.
Hypotheek oversluiten
In de loop der jaren zijn er heel veel hypotheekaanbieders bijgekomen. Het kan dus maar zo zijn dat de hypotheek bij uw huidige geldverstrekker niet meer voldoet. In dat geval kunt u het beste uw hypotheek oversluiten. Hiermee sluit u de hypotheek bij uw huidige geldverstrekker af en gaat een contract aan bij een nieuwe geldverstrekker van uw keuze.
Nadeel van deze optie zijn de relatief hoge kosten (denk aan: notariskosten voor het opnieuw inschrijven van de hypotheek, taxatiekosten en advies & afsluitkosten). Voordeel is dat uw nieuwe hypotheek volledig voldoet aan de wensen en uitgangspunten van nu.
Rentecontract openbreken bij uw huidige bank
Heeft u een aantal jaar geleden uw hypotheek afgesloten, maar is het nu zó interessant om dit te herzien? In dat geval kunt u bij uw bank het verzoek tot een tussentijdse renteaanpassing neerleggen. In feite vraagt u de bank hiermee het contract open te breken. De huidige rente moet immers gewijzigd worden. De meeste banken zullen dit verzoek honoreren, maar stellen daar wel een boeterente tegenover. Deze boete is afhankelijk van een aantal factoren.
Advies nodig welke optie voor u het beste is? Neem gerust contact met ons op, wij rekenen het voor u uit! U kunt onder andere in de volgende regio’s terecht voor advies omtrent uw hypotheek: