Droomhuis gevonden en het oude huis nog niet verkocht?
EEN OVERBRUGGINGSHYPOTHEEK KAN UITKOMST BIEDEN
In veel gevallen blijft het bij dromen, maar soms overkomt het je… De dag dat je het huis van je dromen tegenkomt. Je doet een bod en tegen alle verwachtingen in, gaat de verkoper ook nog eens akkoord. Een droomscenario! In dit geval zou het ideaal zijn als je snel een koper vindt voor je huidige woning. In de eerste plaats, omdat je dan niet met dubbele woonlasten zit. Belangrijker nog is dat je de vrijgekomen overwaarde dan kunt gebruiken voor de aankoop van je nieuwe woning. Helaas kan het voorkomen dat het de verkoop een tijdje op zich laat wachten. Betekent dit dat je het huis van je dromen moet laten schieten? Niet persé. Er is mogelijk een oplossing die uitkomst kan bieden: een overbruggingshypotheek.
EEN OVERBRUGGINGSHYPOTHEEK, WAT IS DAT?
Een overbruggingshypotheek is een hypotheek waarbij je een voorschot krijgt van de verwachte winst op je huidige woning. Dit biedt je de mogelijkheid om toch dat droomhuis te kopen. Ook wanneer je huidige woning nog niet verkocht is. Een overbruggingshypotheek heeft in de meeste gevallen een looptijd van maximaal twee jaar. Gedurende die periode betaal je alleen rente en los je niet af. De overbruggingshypotheek wordt namelijk in één keer afgelost, wanneer je oude woning verkocht is.
ZITTER ER NADELEN AAN EEN OVERBRUGGINGSHYPOTHEEK?
Helaas wel. Al zijn die duidelijk én bij nader inzien best logisch. Wie bijvoorbeeld verwacht dat de volledige overwaarde van de huidige woning wordt voorgeschoten, komt veelal van een koude kermis thuis. Als de woning nog niet definitief is verkocht, zullen de meeste verstrekkers van de overbruggingshypotheek doorgaans niet meer dan 85% van de verwachte verkoopprijs financieren. Er zijn wel partijen die de volledige financiering voor hun rekening nemen. Het is uiteraard wel de vraag of dit verstandig is om te doen.
Het tweede addertje zit hem in de kosten. Je moet er rekening mee houden dat je tijdelijk (tot je oude woning definitief verkocht is) met hogere woonlasten te maken krijgt. Je hebt als tweevoudig grootgrondbezitter namelijk te maken met maar liefst drie hypotheken: de hypotheek van je oude woning, de hypotheek van je nieuwe woning en de overbruggingshypotheek. Tot slot is het goed om te weten dat de rente die je moet betalen voor een overbruggingshypotheek vaak iets hoger ligt dan die van een ‘gewone’ hypotheek. Dit wordt vooralsnog wel gecompenseerd met renteaftrek.
MEER WETEN?
Er zitten vaak grote verschillen in de overbruggingshypotheken die worden aangeboden. Het is dan ook zeker de moeite waard om een adviseur in te schakelen die je hierbij kan helpen. Ekelmans Financieel Advies kan je adviseren welke overbruggingshypotheek het beste aansluit op je persoonlijke situatie. Wij zijn onder andere werkzaam in de volgende regio’s: