Een Tweede Huis
Wie onlangs de spaarrentes heeft bekeken kan al snel concluderen dat spaargeld weinig tot niets meer opbrengt. De ‘beste’ rente schommelt tussen de 0,25% (gewone spaarrekening) en 1,3% (deposito), maar wie niet goed rondkijkt krijgt überhaupt niets meer. En dat is zonde wanneer je een mooi spaartegoed hebt. Wie meer waar voor zijn geld wil en een gokje durft te wagen, kan gaan beleggen in bitcoins of aandelen. Dit kan een heel lucratieve optie zijn. Een andere lucratieve optie: het aankopen van een tweede woning. Om te verhuren. Wat de voor- en nadelen hiervan zijn, leggen we graag uit!
Een tweede woning voor de verhuur
Wanneer je een pand wil kopen met het oog op verhuur, zijn er een aantal zaken waar je rekening mee moet houden:
- Wat is de beste locatie (zowel stad als wijk binnen de stad)?
- Hoeveel vraag is er naar huurwoningen?
- Wat is de gemiddelde huurprijs?
- Kan ik een hypotheek krijgen voor een tweede woning?
- Welke kosten brengt de verbouwing en preventie met zich mee?
- Hoe zit het belastingtechnisch?
Wat is de beste locatie?
Studentensteden zijn altijd ideaal om panden te kopen voor verhuur. Zeker in de grote steden zal de vraag naar huurwoningen altijd blijven bestaan, omdat het aanbod nog steeds relatief klein is. Het is niet voor niets dat ouders met een mooie spaarrekening een woning kopen voor hun kind(eren) om daar tijdens de studie in te kunnen verblijven. Houd er bij studentenkamers wel rekening mee dat de huurprijzen lager zijn en de woning eerder aan onderhoud toe is.
Hoeveel vraag is er naar huurwoningen?
Gezien de stijgende woningprijzen én de strengere inkomenseisen voor een hypotheek is de vraag naar huurwoningen groter dan ooit. Zowel in de randstad, maar juist ook in de dorpen. Hier willen ouderen hun woning verkopen om van hun pensioen te genieten, maar kunnen geen geschikte, vaak kleinere, huurwoning of appartement vinden. Wie zich hier in verdiept, kan een mooie slag slaan. Er is immers behoefte aan wat meer ruimte, de verhuurprijs kan hoger zijn (t.o.v. die studentenkamer) en met oudere bewoners is de kans op het ‘uitwonen’ van de woning nihil.
Wat is de gemiddelde huurprijs?
Dat verschilt per regio, gemeente en stad/dorp. Wie in de randstad wil verhuren kan uiteraard hogere prijzen vragen. Logisch als je bedenkt dat aanschafwaarde van de woning daar ook een stuk hoger ligt dan elders. Om een goed antwoord te krijgen op deze vraag kan je simpelweg het internet afspeuren óf een makelaar om advies vragen. Deze laatste kent de markt goed en kan zelfs de uiteindelijke bemiddeling voor zijn rekening nemen.
Kan ik een lening krijgen?
Wanneer je een woning koopt met het doel deze te verhuren zijn er genoeg mogelijkheden. Wie niet voldoende geld heeft om de woning volledig ‘cash’ te voldoen, moet dus op zoek naar een aanbieder voor een hypotheek. Hierbij wordt vrijwel altijd de eis gesteld dat er maximaal 70 tot 80 procent gefinancierd kan worden. De rest dien je in te brengen uit eigen middelen.
Welke kosten brengt de verbouwing en preventie met zich mee?
Net als een privé verbouwing, kan je de verbouwing voor je 2e woning natuurlijk zo duur of goedkoop maken als je zelf wilt. Houd wel in het achterhoofd aan wie je gaat verhuren. Marmer in een studentenhuis is misschien wat too much, terwijl een kunststof keukenblad in een hoger segment flink uit de toon valt. Daarnaast dien je rekening te houden met het soort bewoner. Zo gelden er voor studentenhuizen strengere brandveiligheidseisen dan voor een eengezinswoning of appartement. Laat je vooraf goed inlichten hierover en stel een plan met realistische kosten op.
Hoe zit het belastingtechnisch?
Wie een woning koopt om te verhuren heeft minder belastingvoordelen dan je als huiseigenaar hebt. Zo heb je bij verhuur geen recht op hypotheekrente aftrek en moet je, omdat het voor de belasting gezien wordt als vermogen, vermogensrendementheffing betalen.
Zó maak jij van je aankoop een goudmijn
Kortom; veel stof om te overdenken. Houd er naast al bovenstaande zaken rekening mee dat ook een 2e woning niet per definitie een goudmijn is. Zo kunnen er onverwachte kosten bijkomen voor onderhoud of kan je woning langere tijd leegstaan. Daarnaast moet je aan verschillende wet- en regelgeving voldoen, wil je een vergunning krijgen om te mogen verhuren. Een goed plan is daarom je eerste stap richting meer rendement. Wil je hier verder over sparren, dan helpen wij daar graag bij! Je kunt bij ons onder andere in de volgende regio’s terecht: