Je verbouwing financieren
DE OPTIES EN VOOR- EN NADELEN OP EEN RIJ
Het is tijd om de handen uit de mouwen te (laten) steken; je huis is aan een verbouwing toe. Je woont er heerlijk en wilt niet verhuizen, maar je loopt al tijden met de gedachte rond om een volledige uitbouw te realiseren, de vloer te laten isoleren, de zolder in gebruik te nemen door het plaatsen van een dakkapel of het renoveren van de badkamer. Mooie vooruitzichten. Er is echter een klein detail: je hebt op het moment geen financiële buffer. Ai. Moet je de verbouwing hierdoor op de lange baan schuiven? Welnee. Er zijn verschillende mogelijkheden om de verbouwing te financieren. Wij leggen graag uit welke er zijn en wat de voor- en nadelen hiervan zijn.
Een tweede hypotheek
Indien mensen niet over eigen vermogen beschikken, wordt het afsluiten van een tweede hypotheek als vrij normaal gezien. Hier komt echter meer bij kijken dan je op het eerste gezicht denkt. De aanvraag zal veelal via een hypotheekadviseur lopen. Je bent wellicht verplicht je huis opnieuw te laten taxeren en als alles akkoord is moet het nieuwe hypotheekbedrag bij de notaris worden ingeschreven. Wie overigens een vooruitziende blik had bij aanschaf van zijn woning, heeft al een hogere hypotheek laten opnemen in de akte bij de notaris. Deze kosten zijn dan niet van toepassing. Heb je dat niet gedaan, dan krijg te maken met een aantal kosten. Denk hierbij aan taxatie, en advieskosten. Natuurlijk zitten er ook voordelen aan het afsluiten van een tweede hypotheek. Het is overzichtelijk om alles onder een dak te hebben en, zeker op dit moment, je kunt lenen tegen een aantrekkelijke rente. Het huis dient als onderpand. Er kan maximaal 100% van de waarde na verbouwing geleend worden. Mocht je energiebesparende maatregelen treffen, dan is dit zelfs 106%.
Een persoonlijke lening
Wie geen tweede hypotheek af kan of wil sluiten, heeft de mogelijkheid om voor een persoonlijke lening te gaan. Een persoonlijke lening is een vorm van wat we consumptief krediet noemen. Voor zo’n consumptief krediet betaal je in veel gevallen meer rente dan voor een hypotheek. Aan de andere kant biedt de persoonlijke lening een aantal belangrijke voordelen; er worden geen extra kosten gemaakt aan de notaris, adviseur of taxateur.
Wat werkt voor jou?
Welke optie het beste bij jou past is afhankelijk van de situatie en het bedrag wat je wilt lenen. Om erachter te komen of een persoonlijke lening voordeliger is dan een tweede hypotheek, moet je berekenen of het verschil in rente dat je betaalt over de looptijd van de lening lager ligt dan de eenmalige kosten voor een notaris, adviseur en taxateur. Het is dus zeker de moeite waard om even te bekijken wat er voor jou allemaal mogelijk is, en met welke kredietvorm je uiteindelijk het meest voordelig uit bent. Heb je hier vragen over, dan leggen we het graag aan je uit. Je kunt onder andere in de volgende regio’s bij ons terecht: