Klantbeoordeling van
9.9/10
Eén aanspreekpunt voor al uw financiële zaken
Een handige online tool voor de berekening van uw maximale hypotheek
Ekelmans Tweede woning
03 mei

Een Tweede Huis

Wie onlangs de spaarrentes heeft bekeken kan al snel concluderen dat spaargeld weinig tot niets meer opbrengt. De ‘beste’ rente schommelt tussen de 0,25% (gewone spaarrekening) en 1,3% (deposito), maar wie niet goed rondkijkt krijgt überhaupt niets meer. En dat is zonde wanneer je een mooi spaartegoed hebt. Wie meer waar voor zijn geld wil en een gokje durft te wagen, kan gaan beleggen in bitcoins of aandelen. Dit kan een heel lucratieve optie zijn. Een andere lucratieve optie: het aankopen van een tweede woning. Om te verhuren. Wat de voor- en nadelen hiervan zijn, leggen we graag uit!

Een tweede woning voor de verhuur

Wanneer je een pand wil kopen met het oog op verhuur, zijn er een aantal zaken waar je rekening mee moet houden:

  • Wat is de beste locatie (zowel stad als wijk binnen de stad)?
  • Hoeveel vraag is er naar huurwoningen?
  • Wat is de gemiddelde huurprijs?
  • Kan ik een hypotheek krijgen voor een tweede woning?
  • Welke kosten brengt de verbouwing en preventie met zich mee?
  • Hoe zit het belastingtechnisch?

Wat is de beste locatie?

Studentensteden zijn altijd ideaal om panden te kopen voor verhuur. Zeker in de grote steden zal de vraag naar huurwoningen altijd blijven bestaan, omdat het aanbod nog steeds relatief klein is. Het is niet voor niets dat ouders met een mooie spaarrekening een woning kopen voor hun kind(eren) om daar tijdens de studie in te kunnen verblijven. Houd er bij studentenkamers wel rekening mee dat de huurprijzen lager zijn en de woning eerder aan onderhoud toe is.

Hoeveel vraag is er naar huurwoningen?

Gezien de stijgende woningprijzen én de strengere inkomenseisen voor een hypotheek is de vraag naar huurwoningen groter dan ooit. Zowel in de randstad, maar juist ook in de dorpen. Hier willen ouderen hun woning verkopen om van hun pensioen te genieten, maar kunnen geen geschikte, vaak kleinere, huurwoning of appartement vinden. Wie zich hier in verdiept, kan een mooie slag slaan. Er is immers behoefte aan wat meer ruimte, de verhuurprijs kan hoger zijn (t.o.v. die studentenkamer) en met oudere bewoners is de kans op het ‘uitwonen’ van de woning nihil.

Wat is de gemiddelde huurprijs?

Dat verschilt per regio, gemeente en stad/dorp. Wie in de randstad wil verhuren kan uiteraard hogere prijzen vragen. Logisch als je bedenkt dat aanschafwaarde van de woning daar ook een stuk hoger ligt dan elders. Om een goed antwoord te krijgen op deze vraag kan je simpelweg het internet afspeuren óf een makelaar om advies vragen. Deze laatste kent de markt goed en kan zelfs de uiteindelijke bemiddeling voor zijn rekening nemen.

Kan ik een lening krijgen?

Wanneer je een woning koopt met het doel deze te verhuren zijn er genoeg mogelijkheden. Wie niet voldoende geld heeft om de woning volledig ‘cash’ te voldoen, moet dus op zoek naar een aanbieder voor een hypotheek. Hierbij wordt vrijwel altijd de eis gesteld dat er maximaal 70 tot 80 procent gefinancierd kan worden. De rest dien je  in te brengen uit eigen middelen.

Welke kosten brengt de verbouwing en preventie met zich mee?

Net als een privé verbouwing, kan je de verbouwing voor je 2e woning natuurlijk zo duur of goedkoop maken als je zelf wilt. Houd wel in het achterhoofd aan wie je gaat verhuren. Marmer in een studentenhuis is misschien wat too much, terwijl een kunststof keukenblad in een hoger segment flink uit de toon valt. Daarnaast dien je rekening te houden met het soort bewoner. Zo gelden er voor studentenhuizen strengere brandveiligheidseisen dan voor een eengezinswoning of appartement. Laat je vooraf goed inlichten hierover en stel een plan met realistische kosten op.

Hoe zit het belastingtechnisch?

Wie een woning koopt om te verhuren heeft minder belastingvoordelen dan je als huiseigenaar hebt. Zo heb je bij verhuur geen recht op hypotheekrente aftrek en moet je, omdat het voor de belasting gezien wordt als vermogen, vermogensrendementheffing betalen.

Zó maak jij van je aankoop een goudmijn

Kortom; veel stof om te overdenken. Houd er naast al bovenstaande zaken rekening mee dat ook een 2e woning niet per definitie een goudmijn is. Zo kunnen er onverwachte kosten bijkomen voor onderhoud of kan je woning langere tijd leegstaan. Daarnaast moet je aan verschillende wet- en regelgeving voldoen, wil je een vergunning krijgen om te mogen verhuren. Een goed plan is daarom je eerste stap richting meer rendement. Wil je hier verder over sparren, dan helpen wij daar graag bij! Je kunt bij ons onder andere in de volgende regio’s terecht:

Vind je dit artikel interresant?
DelenShare on facebookShare on LinkedInShare on TwitterShare to mailShare via WhatsApp
Zij gingen u voor

Wij hebben de afgelopen jaren honderden klanten tevreden kunnen stellen. Bent u de volgende?

Shaquille Hypotheek
08-05-2024
Is duidelijk in zijn uitleg en neemt voldoende tijd om het extra uit te leggen op momenten dat je het niet snapt. Daarnaast erg vriendelijke en kundig.
Anoniem Pensioen
29-04-2024
Hij neemt echt de tijd voor je en indien je het niet snapt blijft hij het op verschillende manieren in Jip en Janneke taal uitleggen. Dat is altijd heel erg prettig
Jan en Betsie Pensioen
26-03-2024
Sibren heeft ons op een duidelijke en voor ons begrijpelijke manier door de pensioen regelingen geloodst. Met een persoonlijk gesprek, telefonisch en per mail. Altijd snel en zeer prettig contact.
Martien Pensioen
25-03-2024
Snel en duidelijk advies over financiele gevolgen en toekomst, bij gebruik maken van de RVU regeling.
Robert Hypotheek
03-01-2024
Sibren is vriendelijk, professioneel en kundig. Nu voor de tweede keer gebruik mogen maken van zijn diensten. Hij weet waar hij het over heeft en is in staat om een complex dossier tot een positief...
Sander Hypotheek
12-12-2023
Zeer professioneel geholpen, maar is ook bereid om naar de persoonlijk situatie van de individu te luisteren. ...
Joran Financiële planning
02-12-2023
Sibren is deskundig, vriendelijk en meedenkend in de situatie. Ineens moesten wij zeer snel schakelen voor een hypotheek en dit is op korte termijn gelukt! Dat wij een groen licht kregen voor het...
Robert Hypotheek
27-10-2023
Competent, betrouwbaar en vriendelijk. Sibren Ekelmans heeft ons vakkundig begeleid bij de aankoop van een nieuw huis.
Joram Hypotheek
18-10-2023
Sibren heeft ons geholpen bij de aankoop van een woning. Er was enige haast geboden en Sibren kon daarin goed mee. Hij is erg kundig en reageert direct op vragen en kwesties. Zeer gedegen en...
Shervan Mustafa Hypotheek
14-09-2023
Ik ben erg tevreden vrezen over Sibren. Als nieuwe Nederlander en starter op de Nederlandse woningmarkt heeft Sibren mij meer dan goed en kundig geholpen. Hij heeft met zijn persoonlijke inbreng...
C Hypotheek
11-09-2023
Alles was duidelijk en helder uitgelegd, communicatie was snel.
Judith Hypotheek
10-09-2023
Sibren is betrokken en legt alles goed uit. Ik kocht voor het eerst zelf een huis en hij heeft me in dat proces erg vakkundig en professioneel begeleid, zonder dat ik de regie kwijt was.
Renssen Pensioen
17-08-2023
Vlot, nauwkeuring en ter zake kundig advies in begrijpelijke taal. In korte tijd verschafte Sibren inzicht en overzicht in onze pensioenen. Dat geeft rust en een blauwdruk voor de toekomst.
Sigrid Hypotheek
07-08-2023
Sibren is snel, nauwkeurig en goed bereikbaar. Zeer tevreden.
A.vdW Financiële planning
04-08-2023
Sibren nam de tijd om ons van goed advies te voorzien.
Maarten Hypotheek
01-08-2023
Hypotheek rond gekregen die buiten de standaard viel. Altijd binnen 5 minuten reactie, ook buiten kantooruren.Komt afspraken na en laat er geen gras over groeien.
F.S. Lettink & B. Rambonnet Hypotheek
24-07-2023
Voor onze eerste koopwoning samen heeft Sibren ons uitstekend geholpen. Geduldig, altijd bereikbaar en snel in zijn vak. Neemt je het werk uit handen en bij onduidelijkheden neemt hij de tijd om je...
Matty Financiële planning
17-07-2023
Snel, geduldig, duidelijk en behulpzaam.Altijd bereikbaar.
Ruud Hypotheek
10-05-2023
Niet voor niets de hypotheek opnieuw laten verzorgen door Sibren. Hij is bijzonder snel en is heel goed bereikbaar voor vragen. Wij vinden hem erg kundig en hij denkt heel goed mee
Marleen Hypotheek
24-04-2023
Flexibel & vlot! Snel geregeld allemaal! We zijn tevreden!

Wij zijn er trots op dat wij de titel financieel planner mogen voeren.

U krijgt advies van een financieel planner. De hoge kwaliteitseisen van een financieel planner hebben betrekking op zowel de vakinhoudelijke kennis, als op gedrag en aanspreekbaarheid.

Een financieel planner onderscheidt zich van andere financieel adviseurs door integriteit, deskundigheid en een zeer grote kennis van zaken. Binnen onze branche is er geen hogere onderscheiding. Wij zijn er trots op dat wij de titel financieel planner mogen voeren. Als consument bent u verzekerd van hoogwaardig advies.
Financieel Planner - Ekelmans Financieel Advies