15 juli
Risico of stabiel? Wat u moet weten over het partnerpensioen

Speelt uw partner op safe?

Binnen het partnerpensioen zijn er twee mogelijkheden om dit op te bouwen: op opbouwbasis en op risicobasis. In het eerste geval spaart u een potje op met geld. Wanneer u overlijdt heeft uw partner recht op het partnerpensioen. Dit geldt ook als u niet meer in dienst bent bij de werkgever waarbij het pensioenfonds loopt. Als u uit dienst gaat, neemt u via waardeoverdracht uw vorige pensioenpotje mee. Wilt u het liever apart houden? Dat kan ook. In dat geval blijft elk stuk pensioen dat u heeft opgebouwd bij het desbetreffende pensioenfonds tot u overlijdt. Na uw overlijden komt het keurig bij uw nabestaande partner terecht. Het grootste voordeel van een partnerpensioen op opbouwbasis? Er is altijd een partnerpensioen voor uw partner wanneer u overlijdt. Wel zo prettig.

Hoeveel risico bent u bereid te nemen als het om uw partner gaat?

En een partnerpensioen op risicobasis? In dit geval bent u verzekerd op risicobasis. Hiermee bedoelen we te zeggen dat 'slechts’ het risico dat u overlijdt wordt verzekerd. Het is te vergelijken met een overlijdensrisicoverzekering. In grote lijnen betekent het dat wanneer u overlijdt tijdens uw dienstverband bij uw werkgever (dit hoeft natuurlijk niet letterlijk), uw partner zijn/haar partnerpensioen krijgt. Bent u echter niet meer in dienst van uw werkgever en niet meer in dat pensioenfonds, dan is er geen partnerpensioen meer als u overlijdt. Bij deze vorm van pensioen wordt er namelijk geen potje opgebouwd. Er valt in dat geval dus niets mee te nemen. Het grootste voordeel van een partnerpensioen op risicobasis? De kosten. Omdat er geen potje wordt opgebouwd is de premie in de meeste gevallen aanzienlijk lager dan bij het pensioen op opbouwbasis.

 

Hoe heeft u het geregeld?

 

Wilt u meer weten over deze pensioenvormen of heeft u vragen over uw pensioen in het algemeen? Wij helpen u graag verder!

Sibren Ekelmans

Sibren Ekelmans is sinds 2005 werkzaam in de financiële dienstverlening. Hij begeleidt het merendeel van zijn klanten met totaaladvies. Of het nog gaat om hypotheken, verzekeringen, pensioen, overlijden, echtscheiding of ontslag. Hij is u graag van dienst.

Dit artikel interessant?

NEEM CONTACT OP OF VRAAG KOSTELOOS EEN OFFERTE AAN!