Tijd voor een goed pensioen
67 jaar en 3 maanden. Dat is de officiële pensioenleeftijd voor iedereen die geboren is ná 1954. Misschien ben je er al bijna, misschien moet je nog een heel eind. Overigens kan dat ‘eind’ ook nog opgerekt worden. Want, zo schrijft de rijksoverheid, “als de levensverwachting stijgt, dan stijgt de AOW-leeftijd ook automatisch met 3 maanden.” De kans is dus best aanwezig, dat we met z’n allen nog wel even door moeten.
Tijd voor een goed pensioen
Er zit een voordeel aan die uitgestelde pensioenleeftijd; het geeft ons allen nog ruim de tijd om een goed pensioen op te bouwen. Daarnaast heb je ook de tijd om je goed te laten informeren over de do’s & don’ts bij het opbouwen van een pensioen. En dat laatste blijkt zo gek nog niet. Er zijn nogal wat misvattingen als het om pensioenopbouw gaat. Zo zijn er mensen die menen hun volledige pensioen van de overheid te ontvangen… Geloof ons; als dat alles is, dan worden het zeker geen ‘vette’ jaren. Dat potje van de overheid is namelijk je AOW (de Algemene ouderdomswet). Dit noemen we ook wel het basispensioen.
Aanvulling op je basispensioen
Om goed te kunnen leven vanaf het moment dat je met pensioen gaat, is het raadzaam dit basispensioen aan te vullen. Tenslotte wil je met het oog op die ‘zeeën van tijd’ niet thuis achter de geraniums zitten. Toch? De aanvulling kan uit twee mogelijkheden bestaan. Één; je bouwt pensioen op bij je huidige werkgever. Ben je in loondienst, dan is de kans groot dat dit het geval is. Slechts 8 tot 13% van de werknemers bouwt geen pensioen op bij zijn of haar werkgever. De tweede optie is zelf je pensioen opbouwen. Dit doe je door geld te sparen. Dat daar ook weer verschillen inzitten zal je niet verbazen. Wij leggen het graag uit.
Verschillende spaarvormen
Als je aanvullend pensioen wil opbouwen, kan dat door zelf geld opzij te leggen. Dit kan via een gewone spaarrekening of deposito (hierbij leg je geld voor een bepaalde periode vast). Voordeel van deze manier van sparen is dat je vrijwel altijd direct of op korte termijn bij je geld kunt. Nadeel van deze spaarvorm is dat je vermogensbelasting moet betalen boven een vrijgesteld bedrag, want de belastingdienst ziet het geld als eigen vermogen.
Een andere optie om je pensioen aan te vullen is met een lijfrente. Dit is speciaal voor het opbouwen van pensioen. Het voordeel hiervan is dan ook dat je tijdens de opbouwfase geen vermogensbelasting betaalt én dat je de ingelegde bedragen van je inkomstenbelasting af mag trekken. Onder het motto ‘wie dan leeft, die dan zorgt’: belasting betaal je pas als je het geld krijgt. Fijn.
Lasten verlichten of beleggen
Naast geld sparen is het natuurlijk ook mogelijk om je geld te beleggen. Risico hiervan is dat het niet gegarandeerd is dat je aandelen het gewenste bedrag op zullen leveren. Wil je beleggen, laat je dan altijd goed voorlichten. Een andere mogelijkheid om op je pensioenleeftijd geld over te houden is het verlagen van je lasten. Heb je een koophuis dan is het tijdig aflossen van je hypotheek een prima manier om je vaste lasten fors te verlagen. Heb je een huurhuis, dan wordt dit lastiger. Toch blijken er is praktijk vaak mogelijkheden om je lasten te verlichten. Wij lichten de mogelijkheden graag toe in een gesprek. Je kunt onder andere in de volgende regio’s bij ons terecht: