Banksparen; wat is het, en wat levert het op?
Wie nog nooit van het woord banksparen heeft gehoord: dat is sparen, maar dan met belastingvoordeel. En als er belastingvoordelen aan zitten, dan zijn er vermoedelijk ook spelregels. Juist! Wie wil banksparen, moet het tegoed gebruiken voor het pensioen óf voor het aflossen van de hypotheek. Voor die laatste optie geldt wel dat de woning vóór 2013 gekocht moet zijn. Daarnaast dien je in het bezit te zijn van een bestaande spaar/beleggingsverzekering om hier nog gebruik van te kunnen maken. Een andere spelregel is dat er gespaard moet worden op een speciale bankspaarrekening, die vervolgens geblokkeerd wordt. Inderdaad: je geld is hierdoor niet meer vrij opneembaar. Waarom je het wel of juist niet zou moeten doen leggen wij graag even uit.
Verschillen
Iedereen kent de spaarrekening. Hierop kan gespaard worden wanneer het jou uitkomt, met een bedrag dat jou uitkomt. Heb je het geld toch nodig voor een financiële tegenvaller? Geen probleem: het is te allen tijde vrij opneembaar. Prettig dus. Een keerzijde van deze vrijheid is dat je behoorlijk aan de belastingdienst mag aftikken wanneer je spaargeld boven de €30.360,- komt (voor fiscale partners is dit overigens het dubbele). Het loont daarom de moeite om te kijken welk bedrag je vrij kunt sparen en niet direct nodig hebt. Banksparen dus. In dit geval betaal je namelijk alleen belasting over het tegoed dat je laat uitbetalen of het bedrag dat je opneemt. Komt op hetzelfde neer? Niet echt. Je betaald namelijk geen vermogensbelasting over het bedrag dat op de spaarrekening staat. En dat kan met een volle spaarrekening lekker oplopen!
Pensioen aanvullen
Zoals gezegd kent banksparen niet alleen maar voordelen. Je geld staat voor langere tijd vast én je mag het bovendien niet zomaar overal aan uitgeven. Waar je het voor mag gebruiken? Voor je pensioen. Wanneer er sprake is van een pensioentekort mag je belastingvrij vermogen opbouwen om het pensioen aan te kunnen vullen. Hierbij geldt uiteraard wel dat er niet meer belastingvrij mag worden opgebouwd dan strikt noodzakelijk. Is het tijd om met pensioen te gaan? Gefeliciteerd. Je krijgt het opgebouwde tegoed nu maandelijks of jaarlijks uitgekeerd. Hierbij gelden echter wel een paar aandachtspunten.
- De periodieke uitkering start op je AOW leeftijd of maximaal 5 jaar later
- Laat je de uitkering al vóór je AOW-leeftijd ingaan? Dan moet je het totale spaartegoed over een langere periode verdelen, namelijk 20 jaar plus het aantal jaren dat je jonger bent dan uw AOW-leeftijd.
- Wanneer je ieder jaar meer dan 21.740 euro uitkeren, moet je minimaal 20 jaar lang uit laten keren om recht te hebben op het belastingvoordeel (levenslange oudedagslijfrente).
- Is de jaarlijkse uitkering minder dan 21.483 euro? Dan is het mogelijk om de periodieke uitkeringen te verdelen over minstens 5 jaar in plaats van 20 jaar (tijdelijke oudedagslijfrente).
Hypotheek aflossen
Een tweede optie voor besteding van je bankspaartegoed is het aflossen van je hypotheek. Deze mogelijkheid is niet voor iedereen weggelegd, want de woning moet vóór 2013 gekocht zijn. Daarnaast dien je in het bezit te zijn van een bestaande spaar/beleggingsverzekering om hier nog gebruik van te kunnen maken. Wie na 2013 een woning heeft gekocht kan helaas geen gebruik meer maken van banksparen. Ben jij wel in het bezit van een ‘spaarrekening eigen woning’ (SEW), dan zetten wij de aandachtspunten even op een rij.
- Je hoeft geen vermogensbelasting in box 3 te betalen over het opgebouwde spaartegoed
- Je hoeft in box 1 pas belasting te betalen over het rentevoordeel dat je behaalt boven een bepaalde grens
- De looptijd van de spaarrekening eigen woning is maximaal 30 jaar, maar in de tussentijd mag er geld worden opgenomen om de hypotheek mee af te lossen
Benieuwd welke mogelijkheden er vandaag de dag nog meer zijn met je spaargeld? Wij leggen de opties graag voor.