Bouwen of verbouwen
Bouwen of verbouwen? Dat is de vraag die je recentelijk veel voorbij ziet komen. Met andere woorden; kies je voor een bestaande woning met originele details, waar je vermoedelijk wel het een en ander aan moet verbouwen. Óf kies je voor een kavel en bouw je jouw eigen droomhuis? Buiten het emotionele aspect en waar je voorkeur naar uitgaat heb je ook te maken met het financiële aspect. Waar krijg je nou het meeste waar voor je geld? Wij zochten het uit!
Kosten koper
Koop je een bestaande woning, dan betaal je meer dan alleen het huis. Wellicht heb je het al eens zien staan: k.k. Dit staat voor kosten koper en zijn de bijkomende kosten die horen bij het aankopen van een huis (makelaarskosten, eventuele bouwkundige keuring en de overdrachtsbelasting). Gemiddeld bedragen deze kosten zo’n 5 a 6% van de aankoopwaarde van je woning. Hoe hoger de aankoopwaarde, hoe hoger deze kosten. Iets om rekening mee te houden.
Vrij op naam
Een nieuwbouwwoning dan? Kavels of reeds gebouwde nieuwbouwwoningen (waarbij jij de eerste eigenaar bent) worden veelal ‘vrij op naam’ (v.o.n.) aangeboden. Hierbij hoef je dus geen overdrachtsbelasting te betalen, komen er geen makelaarskosten bij en is een bouwkundige keuring niet nodig. Je mag tenslotte aannemen dat een nieuwe woning geen verborgen gebreken heeft. Nieuwbouw kan daarom financieel aantrekkelijk zijn.
Verbouwen wanneer jij dat wilt
Ok. De eerste overweging is gemaakt. Beslis nog niet, er zijn namelijk meer hobbels te nemen bij de keuze tussen bestaand of nieuw. Ga je voor een bestaande woning, dan kan het zijn dat bepaalde onderdelen niet jouw smaak zijn. Een badkamer, keuken of tuin bijvoorbeeld. De verbouwing die hiermee gepaard gaat kan je natuurlijk zo gek maken als jouw budget toelaat.
Een nieuw begin
Kies je echter voor een nieuwbouwwoning, dan móet je alles direct aanpakken. Nieuwbouw wordt in de basis casco opgeleverd. Dit houdt in dat de fundering ligt, de muren staan en het dak erop zit. Ook de verlichting en andere voorzieningen zijn aangelegd. De aankleding moet je echter zelf doen; de keuken, badkamer, vloeren, wandafwerking en tuin zijn zomaar een zijweg die direct opgepakt moeten worden. Daar moet je in je budget rekening mee houden.
Volg je gevoel
Een hoop plussen en minnen dus. Bij bestaande bouw komen er meer kosten bij die je niet meer terugziet in de woning. Daarentegen kan je er bij een bestaande woning meteen in of kan je gefaseerd verbouwen. Mits je geen bouwval koopt natuurlijk 😉 Nieuwbouw is interessant, omdat de kosten voor de woning vaak lager zijn en de aankleding en inrichting aan is te passen aan je budget. Zoals we begonnen, eindigen we ook. Er is geen goed of fout. Voor beiden is wat te zeggen. Het gaat vooral om waar jij je prettig in gaat voelen. Dat weet je pas als je over de drempel bent gestapt. Al is dat laatste bij nieuwbouw natuurlijk lastig.