Trouwen of rouwen
WAT JE MOET WETEN OVER TROUWEN IN GEMEENSCHAP VAN GOEDEREN ANNO 2018
Trouwen in gemeenschap van goederen was vroeger de normaalste zaak van de wereld. Tenzij er bij de ene partner aanzienlijk meer vermogen was, een eigen zaak of morele bezwaren werd er te goeder trouw gehuwd. Een nobele gedachte wanneer je elkaar eeuwige trouw beloofd. Helaas is eeuwige trouw lang niet voor iedereen weggelegd. Om die reden is het nog niet zo gek om het huwelijk zelf te zien als een zakelijke overeenkomst, inclusief bijbehorende afspraken en contracten. Laat de invulling dan vooral liefdevol en eeuwig zijn.
CD VAN JOU, CD VAN MIJ.
Wil je alles strak geregeld hebben, ga dan voor huwelijkse voorwaarden. Het komt erop neer dat wat nu van jou is, ook van jou blijft en andersom. Inkomen en vermogen hoeven niet met elkaar te worden gedeeld. Het mag uiteraard wel. Binnen de huwelijkse voorwaarden is er meer mogelijk. Zo kan je ook zaken vastleggen met het oog op de toekomst. Denk hierbij aan kosten van de huishouding en vergoedingen. Het kan maar geregeld zijn.
OP PERSOONLIJKE TITEL
Trouwen in gemeenschap van goederen is vanaf begin dit jaar wel een beetje aangepast. Het is niet meer standaard zo dat alles van jullie samen is. Zijn er voorafgaand aan het huwelijk bijvoorbeeld schulden of bezittingen bij een van de partners, dan vallen deze buiten het gemeenschappelijke deel. Erfenissen of schenkingen zijn ook persoonlijk. Dit houdt zoveel in dat wanneer de ene partner een flinke erfenis krijgt, deze niet persé gedeeld hoeft te worden met de ander wanneer het tot een scheiding komt. Leg dit vooraf wel vast bij de notaris.
EERLIJK ZULLEN WE ALLES DELEN
Wanneer je voorafgaand aan je huwelijk al zaken samen had gekocht, dan blijven jullie hier ook gezamenlijk eigenaar van. Denk hierbij aan een huis, een auto of een andere grote uitgave. Er is wel één ding om rekening mee te houden. Na het huwelijk ben je ieder voor 50% eigenaar. Was je dat al, dan hoef je niets te doen. Was de situatie zo dat de ene partner voor 75% eigenaar van de woning is en de ander voor 25%, dan is het raadzaam om een bezoek te brengen aan de notaris. Dit geldt eigenlijk voor alle afwijkende afspraken die je op wilt nemen.
NIET MEER NAAR DE NOTARIS
Zijn bovenstaande zaken allemaal niet op jullie van toepassing en willen jullie daadwerkelijk alles eerlijk delen, dan is er goed nieuws: jullie trouwen in algehele gemeenschap van goederen. Door deze nieuwe regel hoeven niet naar de notaris en houden zo meer geld over voor een mooie trouwdag. Het enige dat jullie hoeven te doen is bij de ambtenaar van de burgerlijke stand een verklaring afgeven dat dit jullie huwelijksvorm is. Meer weten over trouwen en de financiële gevolgen hiervan? Neem vrijblijvend contact met ons op.