AOV. Luxe of noodzaak?
Een eigen bedrijf. Altijd van gedroomd, toevallig op je pad gekomen of in de voetsporen van je familie getreden. Hoe het ook zij; jij staat er aan het roer. Dat geeft een zekere mate van vrijheid en flexibiliteit. Je bent immers niet aan iedereen verantwoording schuldig en bovendien baas van je eigen agenda. Nouja, dat streef je na… Er zit echter een keerzijde aan de medaille. Naast de lusten van het ondernemerschap ontkom je niet aan de lasten. Je moet een administratie bijhouden, je eigen salaris binnenbrengen én zorgen voor een vangnet wanneer dat laatste voor even of langere tijd niet mogelijk is. De arbeidsongeschiktheidsverzekering (AOV) is zo’n vangnet. Zeg je AOV, dan zijn de meningen niet van de lucht; het is ingewikkeld, je krijgt niet altijd uitgekeerd en het is veel te duur. Vooral kleine zelfstandigen hebben enorme weerstand tegen deze verzekering. Terwijl zij in de basis dé groep zijn die profijt kunnen hebben van een goede AOV.
Ben je overtuigd van het belang? Dan is het zaak om goed rond te kijken. Er zitten namelijk nogal wat verschillen tussen de aanbieders. Waar moet je op letten?
- Hoogte van de premie
De premie is tot op zekere hoogte zelf te bepalen. Allereerst is je beroep bepalend voor de hoogte van de premie. Ben je timmerman, dan loop je meer risico op een ongeluk dan een ondernemer die zijn werk thuis vanachter haar computer doet. Dit heeft zijn weerslag op de hoogte van de premie. Hier is natuurlijk weinig aan te doen. Waar je wel flexibel in bent is de termijn van uitkeren. Ben je in staat om het eerste half jaar zelf op te vangen, dan betaal je naar verhouding fors minder dan wanneer ze op de eerste ziektedag uit moeten keren. Denk hier dus goed over na. - Wat is er verzekerd?
In de meeste gevallen ben je verzekerd tegen ziekte en ongevallen. Ben je nou echt nóóit ziek en durf je dit risico wel te nemen? Bekijk dan de mogelijkheden voor een AOV die enkel uitkeert bij een ongeval. - Hoeveel kan je verzekeren?
Bij het aangaan van een AOV spreek je van tevoren af welk bedrag zal worden verzekerd. Dit is het inkomen dat jij als ondernemer krijgt. Ook hier zitten weer gradaties in. Bij een zittend beroep is er bijvoorbeeld niet altijd sprake van 100% arbeidsongeschiktheid. Wanneer je been is gebroken ben je nog prima in staat om zittend werk te verrichten. In dat geval wordt er een, vooraf vastgesteld, percentage uitgekeerd. - Wanneer heb je recht op de uitkering?
Pas wanneer je (gedeeltelijk) arbeidsongeschikt bent geraakt heb je recht op een uitkering. Vooraf heb je bepaald vanaf welk percentage er uitgekeerd wordt en wanneer de wachttijd voorbij is. Wat veel vrouwen niet weten is dat een goede AOV ook uitkeert in geval van zwangerschapsverlof. Uiteraard zitten ook hier wel voorwaarden aan. - Tot wanneer heb je recht op een uitkering?
Ook dat ligt aan wat er vooraf is afgesproken. Ben je van plan te stoppen op je 55ste? Dan kan je dit vastleggen in je AOV. In geval van uitkering stopt dit ook op dit moment. Wil je tot het eind van je werkzame leven verzekeren? Geen probleem. Dit heeft -natuurlijk- wel weer gevolgen voor de premie.
Een aantal zaken om op te letten dus. Als je bovenstaande hebt gelezen heb je wellicht gemerkt dat er behoorlijk veel opties zijn die gevolgen hebben voor het nu en eventuele later. Een goed advies zorgt ervoor dat je begrijpt wat je afsluit, je krijgt waar je recht op hebt én een premie betaald die bij je past. Geen overbodige luxe dus.