Een hypotheekadviseur, of toch zelf regelen?

 

Vroeger was het vanzelfsprekend om een hypotheekadviseur in te schakelen, maar tegenwoordig kunt u er ook voor kiezen om zelf een hypotheek te regelen. De afgelopen jaren is het afsluiten van een hypotheek namelijk versimpeld en steeds meer geldverstrekkers bieden de mogelijkheid aan om zelf online, en zonder tussenkomst van een adviseur, een hypotheek af te sluiten. Dit wordt ook wel execution only genoemd. 

 

Of het verstandig is om zelf uw hypotheek af te sluiten, is afhankelijk van uw persoonlijke situatie. In dit artikelen zetten wij de voor- en nadelen zijn van beide opties op een rijtje, zodat u een weloverwogen keuze kunt maken. 

 

Je hypotheek zelf regelen - execution only 

 

Zelf een hypotheek afsluiten is niet geschikt voor iedereen, maar wanneer u graag zelf het overzicht houdt en u het heel leuk vindt om u grondig te verdiepen in financiële producten, kunt u het zeker overwegen. 

 

Voordelen:

 • Hoe simpeler uw situatie, des te kleiner de bijkomende risico’s zijn. Er zijn dan namelijk minder regels, voorwaarden en uitzonderingen van toepassing. Bent u bijvoorbeeld een starter op de woningmarkt? Dan is het afsluiten van een hypotheek gemakkelijker, dan wanneer u al een eens een hypotheek heeft gehad. 

 • Het kan veel geld besparen wanneer u het goed aanpakt en het leuk vindt om u grondig te verdiepen in financiële producten.   

 

De nadelen:

 • Wanneer u overweegt zelf een hypotheek af te sluiten, moet u rekening houden met een hoop regels, kleine lettertjes en vaktaal. Ook kan het veel tijd kosten om alle constructies bij de verschillende aanbieders te vergelijken. 

 • Niet veel geldverstrekkers laten alle hypotheekvormen zonder adviseur afsluiten en banken vragen meestal een provisie voor execution only. 

 • U moet bewijzen dat u beschikt over voldoende financiële kennis door een kennis- en ervaringstoets af te leggen. Wanneer u slaagt, mag u zelf een hypotheek afsluiten. 

 • Ook wanneer u slaagt voor deze toets, heeft u nog niet de kennis en expertise van een hypotheekadviseur. Een verkeerde keuze voor een hypotheek kan u tienduizenden euro’s te veel kosten. Een adviseur behoedt u van dergelijke misstappen. Sluit dus alleen zelf een hypotheek af, wanneer u heel zeker bent van uw zaak. 

 

Hypotheek laten afsluiten door een adviseur

 

Wanneer u geen financieel expert bent of wanneer uw persoonlijke situatie wat ingewikkelder is dan dat van een starter, kan het zeker verstandig zijn een adviseur in te schakelen. 

 

De voordelen:

 • Een adviseur helpt u bij het maken van belangrijke keuzes waar u waarschijnlijk niet over nadenkt. Wat gebeurt er bijvoorbeeld als uw partner overlijdt, als u arbeidsongeschikt wordt of uw baan kwijtraakt? 

 • Een onafhankelijke hypotheekadviseur kan gemakkelijk verschillende hypotheekvormen van verschillende geldverstrekkers vergelijken. Zo kunnen de laagste maandlasten worden geregeld tegen de beste voorwaarden.

 • Het bespaart u veel tijd. U ontvangt een adviesrapport en de adviseur regelt al het papierwerk van de hypotheek. 

 • De advieskosten zijn fiscaal aftrekbaar. 

 

De nadelen:

 • Het kost u in de eerste instantie meer geld. Echter, een lagere rente en een goed advies zijn op lange termijn meer geld waard dan lage advieskosten bij het afsluiten van een hypotheek. 

NEEM CONTACT OP OF VRAAG KOSTELOOS EEN OFFERTE AAN!