Oriënterend gesprek
Voordat u een hypotheekadviesgesprek aangaat met een van onze adviseurs, verkennen wij eerst al uw mogelijkheden in een oriënterend gesprek. Dit gesprek is gratis en duurt meestal een half uur. In dit gesprek bespreken we uw huidige financiële situatie en uw woonwensen en geven wij u een eerste schatting van uw maximale hypotheek. Ook leggen wij uit hoe wij te werk gaan en wat de bijbehorende tarieven zijn.
Na het oriënterende gesprek weet u globaal wat u kunt lenen en in welke prijscategorie u een huis kunt gaan zoeken. Wanneer u al een bod op een huis heeft gedaan, kan snel een vervolgafspraak met de hypotheekadviseur worden gemaakt.
Voorbereiden van het oriënterende gesprek
Om zoveel mogelijk uit uw oriënterende gesprek te halen, kunt u een aantal zaken voorbereiden. Zet alle informatie op het gebied van uw inkomen, schulden, vermogen, pensioen en verzekering bijvoorbeeld eens op een rijtje. Denk ook na over uw maandlasten, manier van leven en uitgavenpatroon. Ga na hoe u de toekomst voor u ziet. Wanneer u een partner heeft, kunt u bijvoorbeeld bedenken hoe u dit partnerschap zou willen regelen. Misschien wilt u in de toekomst kinderen of wilt u minder werken? In hoeveel jaar zou u uw hypotheek willen afbetalen en op welke manier? Dit zijn allemaal zaken die van belang zijn voor uw hypotheekadviseur om u van het beste advies te kunnen voorzien.
Meenemen naar een oriënterend gesprek
Een geldig paspoort of identiteitsbewijs.
Gegevens over uw inkomen:
Wanneer u in loondienst bent is een recente loonstrook voldoende.
Wanneer u zelfstandig ondernemer bent, dient u de laatste drie aangiftes van inkomstenbelasting en/of de cijfers van de laatste drie jaar mee te nemen.
Wanneer u een woning op het oog heeft en u beschikt over het taxatierapport of de WOZ-beschikking, kunt u deze meenemen.
Wanneer u al een woning heeft gekocht, kunt u de koopovereenkomst meenemen.
Als u levensverzekeringen hebt, dient u de polisbladen mee te nemen.
Hypotheekadviesgesprek
Wanneer je snel een hypotheek nodig hebt, is het tijd voor een adviesgesprek. Dit tweede hypotheekgesprek duurt meestal twee uur en is dus veel uitgebreider dan het oriënterende gesprek. Wij adviseren u over de voorwaarden die in uw situatie van belang zijn en helpen u de juiste keuze te maken.
In dit gesprek geven wij informatie over de verschillende hypotheekconstructies en de rente en doorlooptijden van de verschillende hypotheekverstrekkers. Ook berekenen wij uw nieuwe netto en bruto maandlasten en geven u een inzicht in de risico’s die hierbij komen kijken. Zoals een overlijden, scheiding, arbeidsongeschiktheid of het verliezen van uw baan. Wij geven inzicht in de verschillende aflosvarianten en de gevolgen en risico’s daarvan en leggen uit in welke gevallen de rente aftrekbaar is. Ten slotte geven wij u inzicht in onze werkzaamheden en de kosten die daarbij komen kijken.
Na afloop van het gesprek ontvangt u een financieel overzicht, zodat u een weloverwogen keuze kunt maken voor uw hypotheekvoorstel. Mocht u na afloop van het gesprek nog vragen hebben, dan helpen wij hier uiteraard ook graag bij.
Meenemen naar een hypotheekadviesgesprek
Een geldig paspoort of identiteitsbewijs.
Gegevens over uw inkomen:
Wanneer u in loondienst bent, is een recente loonstrook voldoende.
Wanneer u zelfstandig ondernemer bent, dient u de laatste drie aangiftes van inkomstenbelasting en/of de cijfers van de laatste drie jaar mee te nemen.
Een ondertekende werkgeversverklaring of intentieverklaring van uw werkgever. Dit is een zekerheid die de hypotheekverstrekker wil hebben. Wanneer u een vaste baan heeft, dient u een werkgeversverklaring mee te nemen. In dit document staat uw bruto-inkomen, het dienstverband en sinds wanneer u in dienst bent. Wanneer u geen vaste baan heeft, dient u een intentieverklaring op te vragen bij uw werkgever. In dit document geeft de werkgever aan dat het de bedoeling is om u in vaste dienst te nemen in de toekomst.
Afschriften van uw spaarrekening en/of beleggingen om uw vermogen in kaart te brengen.
Wanneer u van plan bent te verbouwen, dient u een specificatie van de verbouwingskosten aan te leveren.
Als u al een lening heeft gehad, zien wij graag het aflosbewijs hiervan. Wanneer u lopende rekening heeft, dient u een afschrift hiervan mee te nemen om de hoogte van uw hypotheek te kunnen bepalen.
Een pensioenoverzicht.
Uw belastingaangifte van het afgelopen jaar.
Na uw adviesgesprek
Na uw adviesgesprek ontvangt u een adviesrapport met een overzicht van hypotheken die het best bij uw situatie passen en een samenvatting van het adviesgesprek. Op deze manier kunt u een weloverwogen keuze voor de juiste geldverstrekker maken. In de meeste gevallen wordt de hypotheek dan ook via uw hypotheekadviseur afgesloten. Deze kan ook een eventuele taxatie en verzekering voor u regelen.
Na het gesprek ontvangt u zo snel mogelijk een concept van de hypotheekofferte van de geldverstrekker van uw keuze. Wanneer deze aansluit op uw wensen, kunt u deze ondertekend terugsturen naar de geldverstrekker. Vervolgens checkt de geldverstrekker alle aangeleverde documenten. Wanneer deze in orde zijn, ontvangt u de definitieve hypotheekofferte. Deze is bindend en zodra deze ondertekend retour is gestuurd, is uw hypotheek rond.
U kunt nu een afspraak maken bij de notaris om de leveringsakte en hypotheekakte te ondertekenen bij de overdracht van de woning.