11 november
Starter op de woningmarkt

Als starter op de woningmarkt komt er nogal wat op je af. Je ouders komen met goedbedoelde adviezen, maar jouw situatie nu is waarschijnlijk heel anders dan die van hun een aantal jaar geleden. Ook de mogelijkheden die vrienden kregen voorgeschoteld kunnen compleet anders zijn dan jouw keuzemenu. Kortom; je bent vanuit verschillende kanten geïnformeerd, maar het blijft een ver-van-je-bed-show. Dat hoeft natuurlijk niet. Wij hebben dagelijks te maken met verschillende financieringsvraagstukken en leggen het je graag uit. Welkom op de woningmarkt!

 

Is een koophuis wel zo ideaal?

Overal om je heen hoor je dat nú het moment is om te kopen. Want: ‘de rente staat zo lekker laag’. Verleidelijk om daarin mee te gaan, maar bedenk eerst goed voor jezelf wat jij nu eigenlijk wilt. Woon je nu bijvoorbeeld tegen een extreem lage huur, dan is de noodzaak om te kopen wellicht niet erg hoog. Ook als je twijfelt over je huidige baan, je woonplaats en de beslissing om te gaan samenwonen is het wijs om de aankoop van een huis nog even uit te stellen. Naast deze praktische bezwaren is het ook gewoon goed om te kijken of je droomhuis financieel wel haalbaar is. Maak een optelsom en je weet waar je aan toe bent.

 

Gezocht: geldverstrekker

De kogel is door de kerk; je wilt kopen. Leuk en spannend. Onoverzichtelijk soms ook. Want: hoe moet het nu allemaal verder? Allereerst is het goed om te bekijken wat de mogelijkheden zijn. Want tenzij je een zak geld achter de hand hebt waarmee je jouw eerste huis kan bekostigen zal je toch een hypotheekverstrekker moeten vinden. Niks om je zorgen over te maken. Als het om hypotheken gaat heb je verschillende vormen die allemaal andere voor- en nadelen hebben. Hier kunnen we pagina’s over volschrijven, maar het is afhankelijk van je persoonlijke situatie en daarom beter om dit ook 1-op-1 te bespreken. Wel is het goed om te weten dat de hypotheek die je wilt afsluiten de aankomende jaren zal dalen. Vroeger kon je naast je huis ook alle bijkomende kosten als de notaris, een verbouwing, de inrichting en vooruit ook die nieuwe auto meefinancieren. Dat is niet meer. Helaas of maar goed ook; dat laten we in het midden.

 

Kijken, kijken & kopen
Nu je weet wat er financieel mogelijk is kan de huizenjacht beginnen. Op funda heb je waarschijnlijk toch al een klein lijstje met favoriete woningen aangemaakt. Leuk toch?! Nu kan het bezichtigen gaan beginnen. Dit kan je alleen of met je partner doen. Ben je heel enthousiast over een woning en wil je gaan bieden? Dan is het de overweging waard om een aankoopmakelaar in de arm te nemen. Zij kunnen je vertellen over het huis, de staat ervan, de kosten die er mogelijk aan zitten te komen en de waarde van de woning. Wil je geen aankoopmakelaar, dan kan je ook altijd een bouwkundige inspectie laten uitvoeren. Laat dit opnemen als voorbehoud, naast de welbekende ‘financiering onder voorbehoud’ in je koopakte.

 

Je eerste huis!

Nadat het eerste contract bij de makelaar is getekend moet er nog veel geregeld worden. Zorg dat je de juiste verzekering voor je nieuwe woning afsluit, maak die afspraak voor de inspectie en vind een notaris om de akte te laten passeren. Hierbij wordt het huis op je naam gezet en de hypotheek officieel ingeschreven. Alles in geregeld? Dan is het wachten op het officiële moment bij de notaris en het knallen van de kurken. Gefeliciteerd met je eerste huis!

Sibren Ekelmans

Sibren Ekelmans is sinds 2005 werkzaam in de financiële dienstverlening. Hij begeleidt het merendeel van zijn klanten met totaaladvies. Of het nog gaat om hypotheken, verzekeringen, pensioen, overlijden, echtscheiding of ontslag. Hij is u graag van dienst.

Dit artikel interessant?

NEEM CONTACT OP OF VRAAG KOSTELOOS EEN OFFERTE AAN!